Citydoodle pups

De eerste twee weken na de geboorte ziet en hoort een pup nog niets, maar voelt wel de stemming van de moederhond. Een fokker heeft dus de belangrijke taak om te zorgen voor een relaxte omgeving voor de moederhond. Dat is een basisvoorwaarde voor iedere vorm van puppysocialisatie. In de eerste paar weken zijn er echter ook al activiteiten ten behoeve van de socialisatie van de pups. Early neurological stimulation zorgt vanaf dag 3 na de geboorte tot dag 16 na de geboorte voor een eerste stap in de goede richting. Door op deze jonge leeftijd al bepaalde oefeningen met de pups te doen is wetenschappelijk aangetoond dat ze beter bestand raken tegen allerlei vormen van stress, maar ook dat ze lichamelijk gezonder worden.

De eerste paar weken slapen, eten en groeien we

Labradoodle pups als maatje

Na twee weken gaan de oogjes van pups open en na 3 weken kunnen ze ook geluiden waarnemen en dan is het dus zaak dat de pups deel gaan nemen aan het huiselijk verkeer. We willen “maatjes” en huishonden en dus is het van belang dat ze van jongs af aan gewend zijn aan huiselijke omstandigheden, geluiden, kinderen, radio’s, televisie’s, andere huisdieren, bezoekers, verschillende vloeren om op te lopen, verschillende objecten, etc, etc.

Puppy’s die “maatje” en huishonden moeten worden, wonen dus bij voorkeur in huis in een open ren te midden van het normale gezinsleven. Op die manier horen en zien ze steeds alles wat ze in hun latere leven ook voortdurend zullen meemaken.  Moederhond heeft vrije toegang tot de ren en in de ren is voldoende en afwisselend speelgoed om allerlei zintuigen van de pups te stimuleren.

We krijgen interesse in de wereld om ons heen

Vanaf 4 weken is het ook tijd om de wereld steeds een stukje groter te maken. Het is belangrijk dat er verschillende mensen op bezoek komen die lekker met de pups knuffelen. Tot 4 weken worden de pups vooral door ons geknuffeld, maar nu komen ze in aanraking met nieuwe mensengeurtjes en dat vinden ze soms best spannend. Ook worden ze vanaf deze leeftijd meegenomen naar andere kamers in het huis en kunnen ze bij lekker weer ook voor het eerst kennismaken met de buitenlucht. Het is belangrijk om ze dat allemaal afwisselend met elkaar, met moederhond, maar ook alleen te laten doen. Zeker wanneer je pups apart kennis laat maken met nieuwe ruimtes kan je goed zien welke pup nog wat meer ondersteuning nodig heeft en welke als een dappere dodo direct op onderzoek gaat.

Buiten spelen, spannend en leuk

Vanaf 5 weken wordt de wereld nog groter en komt de straat, en alle geluiden die daarbij horen, erbij. Veilig met elkaar in de wagen maken ze kennis met auto’s, brommers, fietsen en alle mensen die dan vertederd in de wagen duiken en de pups willen aaien 

Wanneer ze 6 weken oud zijn worden ze altijd zeer zorgvuldig door de dierenarts onderzocht. Daar krijgen de pups ook de eerste enting, worden ze gechipt en krijgen ze hun eigen Europese dierenpaspoort. Dit uitje naar de dierenarts is voor de pups altijd een enorme ervaring. Wanneer ze 7 weken oud zijn komt hier altijd een gedragstherapeut. Zij is zeer ervaren in het beoordelen van de karakters van de kleine Australian Labradoodles en samen met haar bepalen wij welke pup het beste past bij welk gezin. Natuurlijk kennen wij de pups ook heel erg goed, maar het is juist van belang om te weten hoe pups reageren en handelen bij een voor hen vreemd persoon in een vreemde omgeving. Dat is namelijk de situatie waarin ze terug moeten vallen op hun eigen interne waarden en geen houvast hebben aan vertrouwde zaken. Op die manier kunnen we echt kijken welke pup het beste past bij uw levensstijl en omstandigheden. U zult namelijk echt het allermeeste plezier beleven aan een hond die het karakter heeft wat past bij uw wensen. Daar zijn uiterlijk en sexe echt ondergeschikt aan. 

We leren ook dat er andere dieren zijn dan doodles….

De laatste 2 weken van het verblijf van de pups in hun geboortehuis zijn meestal erg druk. Ze gaan vaak mee in de auto, mee naar het bos, naar het strand en leren lopen aan de lijn op straat terwijl het verkeer langs raast. Steeds opnieuw gebeurt dat allemaal afwisselend met elkaar, alleen of met moederhond of een andere stabiele volwassen hond. Zeker het gezelschap van een andere stabiele volwassen hond kan een wat angstige pup bijvoorbeeld heel goed helpen bij het overwinnen van zijn angst om op straat aan de lijn te lopen. Goed voorbeeld doet goed volgen voor zo’n klein beestje.

Wat is dat?

Naast al die activiteiten is er natuurlijk ook meer dan voldoende tijd om heerlijk ontspannen te spelen met elkaar, met andere bekende en onbekende volwassen honden, en wordt er ook steeds volop geknuffeld met veel verschillend bezoek. Ook het kennismaken met persoonlijke verzorging hoort bij de socialisatie. Van jongs af aan worden ze een paar keer per week gekamd, worden nagels en haartjes geknipt en worden ze voorzichtig gewassen en gefohnd.

De bench is een vast onderdeel van de gewenning. Al snel staat die in de ren met een lekker mandje erin zodat ze direct wennen aan het begrip bench en eigenlijk niet beter weten dan dat je daar lekker in kan slapen. Ook proberen we de pups snel te laten wennen aan een normaal dag en nacht ritme. Als wij naar bed gaan wordt het donker en stil gemaakt in de ruimte waar de ren staat en gaan we niet meer kijken (tenzij er natuurlijk noodkreten klinken). ’s Nachts is het stil en is er geen aandacht. Vanaf 6 weken slaapt ook moederhond er niet meer bij en geldt exact hetzelfde: ’s nachts is het stil en is er geen aandacht en wij bepalen wanneer het ochtend is. Als er om 6 uur geluid komt rennen we niet naar ze toe, maar zullen ze moeten wachten tot wij beneden zijn en de dag begint. Ook voor kleine pups is het trainen van een beetje geduld belangrijk.

Met de baas op stap

Eigenlijk is het onvoorstelbaar wat er in slechts 8 weken gebeurt: een complete transformatie van mol tot hondje. Wat een feest om daar als fokker een rol in te spelen en je uiterste best te doen om deze rol goed te spelen. Een start kan je maar 1 keer maken en die moet goed zijn!

Afscheid 

Na de eerste 8 weken is het de taak aan het nieuwe baasje om in de volgende cruciale 6/8 weken te zorgen voor een goed vervolg van de socialisatie. Alles wat een hond normaal dient te gaan vinden in de rest van zijn leven moet hij leren kennen in deze periode. Gesteund door een kalme en zelfverzekerde baas die hem rustig met alle nieuwe dingen kennis laat maken gaat dat vast goed komen. Belangrijk is om de pup steeds de tijd te geven nieuwe ervaringen in zich op te nemen. Laat hem eerst rustig op de arm kennis maken en zet hem pas op de grond wanneer hij rustig is. Steun hem steeds, laat weten dat je er voor hem bent en vermijd nare ervaringen. Grijp dus op tijd in en denk niet dat je hem daar angstiger door maakt. Overdrijf de socialisatie ook niet. Een pup heeft nieuwe ervaringen nodig, maar zeker ook rust en regelmaat.

Rust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *